9 Ocak 2015 Cuma

Arduino Projem - Analog Okuma

Bu yazı proje olarak değil daha çok bir konu anlatımı gibi olmasına karar verdim. Analog okuma nedir ? Analog okuma nasıl yapılır ? Ne işe yarar ? Ne işe yaramaz ? bla bla bla böyle soruları türetmek mümkündür. lafı daha fazla uzatmadan asıl yazımı yazmaya başlıyorum

Neden Analog Okuma ?

Elimize bir tane arduino aldık ilk olarak ne yapıyoruz basitinden bir led yakıyoruz söndürüyoruz. Temelde zaten böyle kazanılıyor. Burada yakacağımız ledin şartını şurtunu biz kendimiz elimizle giriyoruz mesela delay(1000); komutu ile 1 sn bekleme yaptırıyoruz yada analogWrite(7,deger); yaparak deger e attığımız sayıyı led e yollayarak parlaklık ayarlıyoruz. Yani dediğimiz gibi şartları biz kendimiz belirliyoruz. Buradaki ledin parlaklığını bir pot veya bir sensör ile ayarlamak daha yaratıcı birsey olmaz mı ? Tabikide olur .

Analog Okuma Nedir ?

Elektronik ortamda iki tür değer vardır. Bunlardan biri analog diğeri ise dijitaldir. Örnekle bunları açıklamak gerekirse bir şey ya vardır yada yoktur gibi bir ifade varsa o dijital değerdir. Arduinoda dijital değeri high yaptığımızda değer voltaj olarak 5V dur fakat bunu low yaptığımızda 0V dur. Analog değere geldiğimizde ise dijital gibi net bir yargı yoktur. Bir değer az olabilir yada çok az olabilir.Sensörlerden gelen analog veri okduğumuzda 1V 2V 3V gibi değerler görebiliriz. Bunlar aslında robotikte önemli bir şeydir. Burada işin içine çözünürlük girer buda 1V u ne kadar fazla bölebilme yeteneğidir. Hassas islerde çözünürlük önemlidir.

Analog Okuma Nasıl Yapılır ?

Aslında çok kolaydır . Arduinoda A0 dan başlayan analog giriş pinleri vardır. Bunlardan gelen veriyi analog okumamız sadece 1 2 satır yazacağımız kod ile gerçekleşiyor.Bu kodlar ise bir önceki yazımız olan Potansiyometre ile Led Parlaklığı Ayarlama adlı yazımızda mevcuttur.Bu yazıyı okuduktan sonra az önce dediğimiz projeyi kendiniz yapmanız sizin için zihninizde yeni ufuklar açacaktır.

Şimdilik benden bu kadar bir sonraki yazımızda yine görüşürüz.Kendinize iyi bakın....


Related Posts

Arduino Projem - Analog Okuma
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.