3 Şubat 2015 Salı

Arduino Projem - Potansiyometre Kavramı ve Kullanımı

Sadece Arduino da değil çoğu elektronik uygulamada analog okuma , pwm gibi işlemlerde sensörlerden sonra en çok kullanılan elektronik malzemedir. Piyasada çok çeşiti vardır çünkü kullanım alanı oldukça yüksektir. Oyun kollarından tutun fırınlardaki döndürülerek sıcaklık ayarı yapılan düğmelere kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.

Potansiyometre Nedir ?

Potansiyometre, dışardan fiziksel bir etkiyle iç direncini arttırıp azaltabilen devre elemanıdır. Sanayi gibi daha fazla güç ve akımın mevcut olduğu yerlerde potansiyometre birazcık basit bir ekipman halini alır ve onun yerine reosta kullanılır. Aslında reosta ile potansiyometre arasında görev olarak pek bir fark yoktur.
Potansiyometreler konulduğu devrelerde akımı sınırlamak ve gerilimleri bölmek için kullanılır. Asıl amaçları da zaten tam olarak budur. Daha sonra teknoloji ilerledikçe kullanım alanı biraz daha artmıştır. Mesala şuan bu yazımı okuyan çoğu kişi oyun kollarını en az birkaç kez eline almıştır. Üzerinde haraket etmeyi kolaylaştıran analoglar vardır. Bunların temeli bir çeşit potansiyometreye dayanır.











Potansiyometre Nasıl Çalışır ?













Siyah bölge direnç malzemesinin bulunduğu yerdir. Ortada ise hareketli bir yer vardır. Mesala A bacağından giriş W bacağından çıkış alalım ortadaki haraketli parçayı sağa doğru haraket ettirirsek direncimiz artar. Ama B bacağından giriş W bacağından çıkış aldığımızı varsayıp hareketli parçayı sağa doğru hareket ettirirsek direncimiz düşer .


Potansiyometre Çeşitleri

  • Lineer Potansiyometreler
  • Dairesel Potansiyometreler

Related Posts

Arduino Projem - Potansiyometre Kavramı ve Kullanımı
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.